Harmaiden hiusten kasvivärjäys

Yksi yleisimpiä minulta kysyttyjä kysymyksiä kasvivärimaailmassa on ollut, että tarttuuko kasviväri harmaisiin hiuksiin. Paneudutaan siis tähän kysymykseen ja aivan ensimmäisenä kerrataan kasvivärien ja hapetevärien eroavaisuutta.

Molemmilla värjäysmuodoilla on erilaiset kiinnitysmekanismit hiustemme rakenteeseen. Hapetevärjäyksen PH on korkeampi kuin kasvivärjäyksen, joka tarkoittaa sitä, että emäksisemmän PH:n myötä vapautuu enemmän happea ja näin ollen hiuksille aiheutuu happivaurioita. Hapetevärin pigmentti pääsee pureutumaan syvemmälle hiukseen, suoraan kuitukerrokseen saakka, kun taas kasvivärin pigmentti kiinnittyy hiusten pintakerrokseen suoravärin tavoin. Tästä syystä kasvivärjäys ei vaurioita hiusten rakennetta ja on huomattavasti hellävaraisempi värjäysmuoto. Se aiheuttaa kuitenkin enemmän haastetta harmaiden hiusten värjäykseen, sillä kasvivärijauheen kiinnikeaineena on lämmin vesi, eikä vetyperoksidi.

Kasvivärien pigmenttiin ja pysyvyyteen vaikuttavat useammat seikat. Kasvivärit tarttuvat tiukasti hiuksen pintaan ja esimerkiksi pienimolekyylinen punapohjainen henna on hyvin pysyvä värjäysmuoto. Molekyylikokonsa ansiosta hennasävy voi olla niinkin kestävä, että kun se alkaa kerrostumaan hiusten pintakerrokseen, ei sävy haalistu juuri lainkaan. Kasvivärimaailmassa punapigmentit käyttäytyvät siis aivan päinvastoin verrattuna kupareihin hapeteväreihin.

Vertaan usein kasvivärjäystä vesivärimaalaukseen ja kun mietitään miten kasviväri toimii harmaissa hiuksissa, niin kannattaa kuvitella oma hiusten sävy paperin sävyksi, jota vesivärimaalaat. Jos toiveenasi on esimerkiksi oranssin sävyinen hennaväri harmaille hiuksille, on lopputulos melko helposti toteutettavissa jos pohjalla on runsaasti harmaavalkoista hiusta. Ihan jo pelkällä hennalla väri saadaan tarttumaan hyvin, mutta on huomioitava, että mitä vaaleampi pohja on, niin sitä räväkämpi lopputulos. Mikäli taas oma pohjaväri on osittain harmaantunut ja osittain tumma, tarttuu pigmentti epätasaisemmin. Vaaleimmat kohdat tulevat loistamaan kirkkaampana, kun taas tummemmilla alueilla henna näyttäytyy enemmän kuparinruskeana. Sävyeroja voidaan halutessa välttää esipigmentoinnin avulla. Kasviväri ei ole koskaan värikypärämäinen värjäys vaan tarttuu aina vivahteikkaana.

Suurin haaste harmaiden hiusten kasvivärjäyksessä tulee eteen silloin, kun toivesävynä on enemmän neutraalin ruskea. Kun hiuksia halutaan tummentaa, tarvitaan indigopohjaista sävyä. Indigon pohjapigmentti on vihertävän sinertävä ja mikäli sitä laittaa liikaa harmaalle tai vaalealle pohjalle, on riskinä se, että lopputulos on tunkkaisen vihertävä. Siksi mukaan tarvitaan myös lämpöä tai vaihtoehtoisesti esipigmentointi/tuplavärjäys. Tämä tarkoittaa sitä, että harmaimmat kohdat sävytetään ensin hieman lämpimämmällä sävyllä ja vasta tämän jälkeen hiuksille valitaan pääväri. Esipigmentointia ei tarvitse tehdä koko hiuksille jos mukana on tummempaa hiusta. Se kannattaa laittaa vain vaaleimpiin kohtiin, jotta lopputulos on mahdollisimman tasainen. Muistathan mitä sanoin vesivärimaalauksesta? Mikäli kuitenkin pohja on 100% harmaa, niin esipigmentointi kannattaa tehdä koko hiuksille (tai koko tyvelle jos latva on jo valmiiksi tummempi).

Kasvivärjäyksen ABC e-oppaassani on mukana syvempää tietoutta ja vinkkejä harmaiden hiusten reseptiikkaan. Itse käytän esipigmentoinneissa usein hennan kanssa ruskeita indigopohjaisia pigmenttejä. Tämän avulla vältän sitä, ettei sävy jää liian lämpimäksi tai haalistu liian kuparisena. Lue lisää oppaasta täältä.

Muistutan myös, että yleisesti harmaissa ja vaaleammissa pohjissa erilaiset ruskean sävyt näyttävät usein välittömästi värjäyksen jälkeen laikukkaan vihertävältä tai kellertävältä, tummuen sen jälkeen lopulliseen sävyynsä. Tätä ei kannata säikähtää, sillä kasvivärjäyksessä joudumme usein odottamaan päivän tai pari puolivalmiilla sävyllä. Saadessaan happea, kasviväri alkaa täyteläistymään, joten annathan kasvivärillesi aikaa syventyä ja tekeytyä lopulliseen muotoonsa.

Mikäli et halua läpivärjätä harmaita hiuksia, niitä voi myös raidoittaa kasvivärin avulla tai sävyttää kevyemmin. Myös savivaalennusraidat onnistuvat harmaantuviin pohjiin. Kampaajasi osaa kyllä katsoa sopivan ratkaisun.

Loppuun vielä esimerkkikuvia harmaiden hiusten ruskeammaksi värjäysprosessista:

Hiukset ennen värjäystä. Hennasävyinen pohja haluttiin muuttaa hieman pehmeämmäksi ja ruskeammaksi.

Sävy esipigmentoinnin jälkeen

Sävy päävärin jälkeen.

Lopputulos, jonka jälkeen sävy vielä syvenee sekä muokkaantuu ruskeammaksi. Reseptin tähän väriin löydät Kasvivärjäyksen ABC oppaastani.

Jäikö sinulle mieleen kysymyksiä harmaiden hiusten kasvivärjäyksestä tai haluaisitko, että konsultoin sinulle virtuaalikampaamon puolella yksilöllisen reseptin? Ota rohkeasti yhteyttä.

<3: Ecohair Hanna

Edellinen
Edellinen

Meksikon matkavinkit

Seuraava
Seuraava

Vinkkejä sähköisille hiuksille