Miten hennaa vaalennetaan?

Olen ollut usein kampaajana tilanteessa, jossa hennapohjaa toivotaan joko kirkkaammaksi tai sitä halutaan luonnollistaa lähemmäksi omaa sävyä. Tämä on onneksi mahdollista, kun tietää mitä tekee ja erityisesti meillä ammattilaisilla on hyvää osaamista muokata hennapohjaa.

Ensimmäisenä haluan muistuttaa, että kun puhun hennasta, niin tarkoitan puhtaasti oranssia hennapohjaa. Muistetaanhan, että tummuutta antava indigo ei ole hennaa ja sen vaalennus onkin sitten aivan oma tarinansa. Tällä kertaa puhutaan siis oranssi/punapohjaisesta hennasävystä.

Miten hennan vaalennus sitten onnistuu? On erittäin tärkeää tiedostaa kasvivärin kemiaa. Henna sekä kasvivärit toimivat suoravärin tavoin ja niiden pigmentti tarttuu tiukasti hiuksen pintarakenteeseen. Ne kiinnitetään lämpimän veden avulla ilman hapetetta. Tästä syystä niitä ei voida myöskään poistaa täysin hapettavilla raaka-aineilla, sillä kasvivärien toimintamekanismi on aivan erilainen. Jos siis haaveilet blondaavasi hennan kokonaan "pois". Se ei ole valitettavasti mahdollista. Pystyt kyllä vaalentamaan sekä kirkastamaan hennaa, mutta sen lämpö on ikuinen, niin kauan kuin hennaa on hiuksissasi. 

Toki voimme taittaa sekä neutralisoida hennaa vastaväreillä eli tällä keinolla saamme lämmön pois. Taittosävyn haalistuessa ja pesujen myötä lämpö kuitenkin palaa herkästi. Jos siis toivot hennatuille hiuksillesi viileämmän vaaleaa lopputulosta, varauduthan hiusten säännölliseen sävytykseen vastaväreillä. Vastavärien kanssa kannattaa myös olla tarkkana. Kerron esimerkin: jos olet vaalentanut hennan keltaiseksi ja haluat taittaa sitä vastavärillä, niin keltaoranssin vastavärit ovat sininen ja violetti. Kerroin jo aiemmin, että kasvivärit toimivat kuin suoravärit ja vertaan niitä usein vesivärimaalaamiseen. Nyt kannattaa kuvitella vesivärinapit, joissa sekoitat esimerkiksi keltaista ja sinistä. Millaisen sävyn saat aikaan näiden kahden sävyn sekoituksella? Vastaushan on vihreä! Ei siis kannata laittaa liikaa keltaiseen pohjaan sinipigmenttiä, kuten voimakasta silver shampoota tai naamiota. Lopputuloksena voi pahimmillaan olla homeisen värinen vihreä. Kannattaa siis olla tarkkana millaisia pigmenttejä lisäät vaalennettuun pohjaan. Siksi suosittelenkin aina ammattilaista tällaiseen projektiin.

Seuraavissa kuvaesimerkeissä näet hennatut hiukset, joita vaalensin ja sävytin lähemmäksi omaa väriä. Tarkoituksena on kasvattaa enemmän omaa luonnollista pohjaväriä ja päästä hiljalleen hennasta eroon.

Hennahiukset ennen neutralisointia.

Raidoituksen ja sävytysten jälkeen. Huom: työ toteutettu hapeteväreillä.

Ennen/Jälkeen.

Toinen esimerkki hennan vaalennukseen liittyen on tilanne, jolloin hennaukseen on siirrytty suoraan hapeteväristä, joka on jättänyt pohjan selkeämmän vaaleaksi. Hapeteväri kykenee vaalentamaan hiuksia samalla, kun se värjää. Esimerkiksi luonnostaan ruskeahiuksinen voi värjätä hapeteväreillä kirkasta kuparia, mutta kasvivärjäykseen siirryttäessä henna tarttuukin hiusten luonnollisen pohjavärin mukaan. Näin ollen vanhan hapetevärin sekä hennan väliin voi jäädä hyvinkin radikaali sävyero ja tämän tilanteen olen ratkaissut yleensä raidoittamalla asiakkaan omaa tummempaa tyvialuetta vaaleammaksi. Tämän jälkeen kokonaisuus on värjätty hennapohjalla, jolloin hiuksiin tulee kaunis liukuva sävy. Tästä on helppo jatkaa hennausta tai halutessa raidoitusta voidaan uusia vuosittain jos hennaa halutaan ylläpitää kirkkaampana. Itse suosin mieluummin raidoitusta kuin koko tyvialueen vaalennusta, jotta tyvikasvuraja olisi pehmeämpi ja luonnollisempi.

Ennen tyvialueen raidoitusta. Hiuksista näkyy vanhan hapetevärin raja kirkkaampana, kun taas luonnonhenna on tarttunut oman pohjavärin mukaisesti.

Tyven raidoituksen jälkeen rajakohta häviää ja sävystä tulee liukuvampi. Raitojen jälkeen hiukset on hennattu uudelleen.

Kolmantena esimerkkinä kerron koko hennapohjan kirkastuksesta. Tämä tilanne tulee usein vastaan silloin, kun kuluttaja on hennannut hiuksiaan jatkuvasti tyvestä latvaan. Tätä en suosittele, sillä henna on herkästi hiuksiin kerrostuva suoraväri. Kun hennan pigmentti on saatu kerran tarttumaan latvaan, se ei enää haalistu. Kuvittele tähänkin vesivärimaalaus esimerkki. Jos maalaat jatkuvasti päällekkäisiä kerroksia oranssilla, se saattaa muuttua ajan saatossa ruskeammaksi. Tässä tilanteessa auttaa koko hiusten vaalennuspesu/kirkastus vaalennusaineella. Savivaalennus on myös loistava ratkaisu, riippuen toivotusta lopputuloksesta sekä hennakertymän voimakkuudesta. Mikäli henna on päässyt selkeästi tummumaan hiuksiin, on perinteinen vaalennus tehokkaampi vaihtoehto. Joskus jopa hellävaraisempi, sillä perinteisen vaalennuksen voi laittaa hiuksille matalalla hapetteella suoja-aineen kanssa, kun taas savivaalennuksessa hapetetta joudutaan nostamaan korkeammaksi, jotta tuloksia saadaan. Savivaalennusta ei myöskään suositella laittamaan hiuksille peräkkäisinä kertoina. Saatat siis saada kerralla isomman muutoksen perinteisellä vaalennusmuodolla. Tässä on kuitenkin huomioitava, että lopputulos voi olla erittäin kirkas porkkana. Mikäli luonnollinen tyyli on enemmän juttusi, on savivaalennus silloin parempi valinta.

Lopuksi vielä korostan, että nämä projektit kannattaa jättää aina osaavan ammattilaisen käsiin. Kaupan vaalennusten hapetteet ovat todella korkeita sekä hiuksia kuluttavia. Itse valitsen mahdollisimman matalan hapetteen sekä toteutan vaalennukset hiuksia suojaten. Näin hiukset pysyvät paremmassa kunnossa ja samalla säilytetään kasvivärin hoitavat ominaisuudet.

Tässä hennapohjassa on tehty koko latvan kirkastus sekä tyvialueen raidoitus perinteisellä vaalennuksella.

Näissä hiuksissa oli oletettavasti latvassa perinteistä vaalennusta. Halusimme luonnollista liukuvuutta, joten tyvialueelle laitettiin savivaalennusraitaa.

Loppuun annan vielä esimerkin, kuinka hennaa voi neutralisoida kasviväreillä. Seuraavissa kuvissa olemme luonnollistaneet hennapohjaa vastaväri kasviväreillä. Voit huomata selkeän eron pigmenteissä.

Mikäli sinua kiinnostaa syventyä enemmän siihen, kuinka kasvivärit toimivat ja miten hiuksia voidaan hoitaa kokonaisvaltaisen luonnollisesti. Suosittelen lämpimästi sinulle Lumoavat luonnonhiukset verkkokurssiani. Löydät sen täältä.

Hennapohja ennen sävytystä.

Luonnollisen kasviväri neutralisoinnin jälkeen.

Heräsikö sinulla kysyttävää tai kaipaisitko apua kasvivärin vaalennukseen? Ota rohkeasti yhteyttä, niin voimme varata sinulle ajan EKOMO kampaamoon Hämeenlinnaan.

<3: Ecohair Hanna

Edellinen
Edellinen

Yrittäjän jaksaminen ja hyvinvointi

Seuraava
Seuraava

Mustaa hennaa ei ole olemassa